leerLeder is een prachtig en echt natuurproduct. Het is sterk, duurzaam en heeft stijl. In de meeste gevallen gemakkelijk in gebruik, uiteraard afhankelijk van de bewerking die de huid heeft gehad tijdens het looiproces. De meeste kwaliteiten hebben een dusdanige behandeling gehad, dat het leder geschikt is voor dagelijks intensief gebruik.

Wat leder uniek maakt is de aanwezigheid van natuurlijke kenmerken. Ook hier geldt dat dit afhankelijk is van de bewerking van de huid. Maar insectenbeten, schrammen, littekens enz. zijn terug te vinden op de huiden. Ook zijn nekrimpels en verschillen in de structuur van de huid kenmerken van het natuurproduct. Deze kenmerken verminderen de kwaliteit of levensduur niet, maar geven het juist de natuurlijke uitstraling en onderscheidt het zich hierdoor juist van kunstleder of andere synthetische imitaties.

Een ander kenmerk van leder is dat het door het gebruik charme krijgt. Doordat er een natuurlijke rek in de huid zit, krijgt het in geringe mate plooivorming en gaat het leven.

Het is gebruikelijk om de kwaliteiten van leder in te delen in een aantal hoofd-categorie├źn:

Aniline leer

Aniline leer behoort tot de volnerf leersoorten en is de topper onder de leersoorten. In het vat is het met de beste mogelijke pigmenten ‘door en door’ geverfd en daarna van een beschermlaagje voorzien waardoor het vocht- en olieafstotend wordt. Aniline is het mooiste leer dat er bestaat. De haar inplant is duidelijk te zien en alle sporen van het leven zoals schrammen, insectenbeten etc. zijn zichtbaar. Het leer voelt zacht, soepel en warm aan. Dit is leer voor de echte liefhebber! Slechts 10% van de huiden komt hiervoor in aanmerking, daarom dat het zo exclusief en kostbaar is.

Semi aniline leer

Semi aniline leer ontstaat door het aniline leer te behandelen met een lichte finish, Dit is een laagje dat het leer beschermt tegen vocht en vuil. Hierdoor wordt het leer weliswaar wat egaler van kleur, maar blijft haar schitterende uitstraling behouden. Dankzij de finish kan semi aniline leer intensief worden gebruikt en is het gemakkelijker in onderhoud dan aniline leer.

Afgedekt leer(gelakt leer)

Wanneer het leer geen kleurnuances mag vertonen en intensief moet worden gebruikt wordt het voorzien van een finish met voldoende dekking. Bij afgedekte leersoorten wordt het leer na de vat verving meestal eerst geschuurd waarna de finish wordt aangebracht. In deze finish wordt soms een prent aangebracht om het oppervlak enig zins te verfraaien. Het leer is uitermate gebruiksvriendelijk omdat de laklaag het leer beschermt tegen inwerking van vocht, transpiratie en vet.

Nubuck leer

Nubuck leer is net als aniline leer en leersoort voor de echt liefhebber. De huiden worden aan de nerfzijde licht geschuurd waardoor een fluweel zacht uiterlijk ontstaat. Nubuck moet echter wel geïmpregneerd worden anders trekken vochten vuil onmiddellijk in het leer.